- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 390 kcal/1 porcja
Przepis na Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Kartofle, jeden z podstawowych składników codziennych dań, kojarzą się głównie z dodatkiem do mięs lub ryb. Można podać je w nieco innej, ciekawej odsłonie, przyrządzając krokiety ziemniaczane z pieczarkami. Danie to świetny pomysł na pożywny i smaczny obiad. Ponadto sposób wykonania jest niezwykle prosty!
Składniki na Krokiety ziemniaczane
Sposób wykonania Krokietów ziemniaczanych
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Pieczarki opłukać, pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli; smażyć bez przykrycia do momentu, aż odparuje woda, która była zawarta w pieczarkach. Doprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać 1/2 łyżki soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę, dodać pieczarki, masło, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, odrobinę soli i pieprzu; wszystko dokładnie wymieszać.
- Z przygotowanego ciasta uformować podłużne krokiety.
- Jajka roztrzepać widelcem w misce, delikatnie oprószyć pieprzem i solą.
- W osobnym naczyniu przygotować bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzać ok. 3 szklanki oliwy.
- Krokiety zanurzać w jajku a następnie w bułce i piec na rozgrzanej oliwie z każdej strony po ok. 4 minuty.
- Podczas pieczenia, kuchenka powinna pracować na 5 stopniu mocy lub średnim palniku. W razie potrzeby, należy dolewać oliwy w trakcie pieczenia.
- Krokiety podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięsa.
bardzo ciekawe,pierwszy raz spotkałam się z przepisem na takie krokiety
Już wkrótce pojawi się przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Zapraszam do śledzenia strony:)
<3 Po prostu idealne! Nic dodać nic ująć 🙂
Alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków:)