
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 10 - 15 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Krokiety z pieczarkami
Te zapiekane roladki można serwować z mięsnym nadzieniem, bądź w wersji postnej z grzybami i kapustą. Ruloniki przygotowane na bazie naleśnikowego ciasta, skryte pod chrupiącą panierką idealnie komponują się z czerwonym barszczem. Krokiety z aromatycznym, pieczarkowym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na Krokiety z ziemniakami
- Naleśniki
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- olej
- szczypta soli
- Farsz
- 2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki
- oliwa
- sól
- pieprz
- Panierka
- 3 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Krokietów z ziemniakami
Farsz
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Do cebuli dodać pieczarki, smażyć tak długo, aż odparuje cała woda zawarta w pieczarkach; odstawić do wystygnięcia.
- Chłodne pieczarki wymieszać z mąką; doprawić całość solą i pieprzem.
Naleśniki
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. Z jednej strony. Naleśniki ostawić do wystygnięcia.
- Na każdy naleśnik nałożyć ok. 2 łyżki farszu, zawinąć 2 przeciwne boki do środka (po ok. 2 cm), a następnie zawinąć całego naleśnika, zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika.
Panierka
- Jajka roztrzepać widelcem w misce, delikatnie oprószyć pieprzem i solą.
- W osobnym naczyniu przygotować bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzać ok. 3 szklanki oleju.
- Krokiety zanurzać w jajku a następnie w bułce i piec na rozgrzanej oliwie z każdej strony po ok. 2 minuty.
- Podczas pieczenia, kuchenka powinna pracować na 5 stopniu mocy lub średnim palniku. W razie potrzeby, należy dolewać oliwy w trakcie pieczenia.
- Krokiety podawać z barszczem czerwonym lub sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Krokiety zawinięte w naleśnik (bez panierki z jajka i bułki) można przechowywać w lodówce ok. 3 dni
- Krokiety można odgrzewać w mikrofalówce, w piekarniku, a także na patelni z odrobiną tłuszczu (pod przykryciem)
- Krokiety należy smażyć z 4 stron, czasem również obsmażając boki (ślimaki); jeżeli tłuszczu na patelni jest dużo, można je obsmażyć z 2 stron
Pyszne. Smakowite i w ogóle cudo. 😉
Dziękuję!:)