
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 1h 20 min
- Porcje: 10-15 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/ 1 porcja
Przepis na Krokiety z mięsem i kapustą
Chrupiące, odpowiednio przyprawione, lekko ostre, nieco kwaśne, z doskonałym farszem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. To jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, doskonale znane w każdym domu. Krokiety bardzo często goszczą na stołach podczas różnych imprez, najczęściej w towarzystwie barszczu. Tajemnica ich smaku leży nie tylko w farszu, ale również dobrze usmażonym naleśniku.
Składniki na Krokiety
- Naleśniki
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- olej
- szczypta soli
- Farsz
- 1/2 kg gotowanego mięsa lub mięsa z rosołu np. z łopatki, z żeberek, mięso z kaczki
- 1/2 kg kiszonek kapusty
- 2 cebule
- oliwa
- sól
- pieprz
- Panierka
- 4 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Krokietów
Farsz
- Kapustę należy wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć; czynność tę należy powtarzać ok. 2-3 razy.
- Następnie kapustę zalać wodą, gotować przez 1 godzinę.
- Po ugotowaniu kapustę odstawić do wystygnięcia, odcisnąć, po czym skręcić ją przy użyciu specjalnej maszynki lub bardzo drobno posiekać.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy.
- Mięso z rosołu obrać, skręcić w maszynce lub drobno pokroić.
- Do mięsa dodać kapustę oraz podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki
- Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajka, sól, 2 łyżki oleju.
- Wszystko wymieszać, a najlepiej zmiksować na gładką masę.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podczas smażenia pierwszego naleśnika. Czas smażenia to ok. 0,5 min. Z jednej strony. Naleśniki ostawić do wystygnięcia.
- Na każdy naleśnik nałożyć ok. 2 łyżki farszu, zawinąć 2 przeciwne boki do środka (po ok. 2 cm), a następnie zawinąć całego naleśnika, zaczynając od jednej z niezłożonych części naleśnika.
Panierka
- Jajka roztrzepać widelcem w misce, delikatnie oprószyć pieprzem i solą.
- W osobnym naczyniu przygotować bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzać ok. 3 szklanki oleju.
- Krokiety zanurzać w jajku a następnie w bułce i piec na rozgrzanej oliwie z każdej strony po ok. 2 minuty.
- Podczas pieczenia, kuchenka powinna pracować na 5 stopniu mocy lub średnim palniku. W razie potrzeby, należy dolewać oliwy w trakcie pieczenia.
- Krokiety podawać z barszczem czerwonym lub sosem pieczarkowym.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją wypłukać nawet 5 razy
- Skręcenie kapusty i mięsa przez maszynkę, spowoduje, że farsz będzie jednolity
- Do farszu można dodać również gotowaną włoszczyznę, która wzbogaci smak nadzienia lub też smażone na maśle pieczarki
- Krokiety zawinięte w naleśnik (bez panierki z jajka i bułki) można przechowywać w lodówce ok. 3 dni
- Krokiety można odgrzewać w mikrofalówce, w piekarniku, a także na patelni z odrobiną tłuszczu (pod przykryciem)
- Krokiety należy smażyć z 4 stron, czasem również obsmażając boki (ślimaki); jeżeli tłuszczu na patelni jest dużo, można je obsmażyć z 2 stron