- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 25 minut
- Porcje: ok. 5 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na kotlety z kurczaka z żółtym serem
Pierś z kurczaka to delikatne, chude mięso, które idealnie nadaje się do smażenia, duszenia czy jako składnik sałatek. Powszechnie jednak z drobiowego fileta robione są kotlety stanowiące alternatywę dla tradycyjnego „schabowego”. Podane z dodatkiem żółtego sera, ukryte pod chrupiącą panierką to świetny pomysł na smaczne, a zarazem ciekawe danie obiadowe!
Składniki na Kotlety z kurczaka
- 1 duża pierś z kurczaka
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka mąki
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej
Sposób wykonania Kotletów z kurczaka
- Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Do mięsa i cebuli dodać żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, majonez, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz mąkę. Wszystko doprawić odrobiną soli i pieprzu; wymieszać.
- Z tak przygotowanej masy formować kotleciki; każdy z nich obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać 2 szklanki oleju. Kotlety smażyć po ok. 5-7 minut z każdej strony (z zewnątrz muszą się zrumienić, a kawałki kurczaka nie mogą być surowe).
- Kotlety po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniakami lub ulubionym sosem.
W tej chwili właśnie je przygotowuję na obiadek dla mojej domowej paczki 🙂
Mam nadzieję, że smakowały:)
Baaaaardzo smakowały 🙂 Polecam wszystkim 🙂