- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 610 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlety z kurczaka w cieście naleśnikowym
Delikatne, chude piersi z kurczaka, podane w towarzystwie ziemniaków i ulubionej sałatki to sprawdzony pomysł na danie obiadowe. Niewielką, a zarazem smaczną odmianą dla tradycyjnych kotlecików jest zastąpienie panierki ciastem naleśnikowym. Tak zaserwowane mięso zachwyci nawet najmłodszych!
Składniki na Kotlety z kurczaka
Sposób wykonania Kotletów z kurczaka
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić przy użyciu tłuczka na grubość ok. 1 cm, następnie oprószyć je z każdej strony solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajko, dodać mleko, mąkę, 1 łyżkę oliwy oraz szczyptę soli; wszystko dokładnie wymieszać.
- Każdy plaster mięsa zanurzyć cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby kotlety się zrumieniły.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie ułożyć je na spodzie garnka i wlać 1 szklankę wody. Na ziemniakach ułożyć kotlety.
- Całość gotować przez 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Kotlety podawać z surówką lub z ulubionym sosem.
Robiłem, bo bardzo mi się spodobał pomysł z ciastem naleśnikowym. Powiem, że jestem pozytywnie zaskoczony, bo nie przewidywałem, że będą te kotlety takie dobre. Pomysł pierwsza klasa!
Już niebawem więcej przepisów z wykorzystaniem ciasta naleśnikowego!