- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 350 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlety mielone nadziewane suszonymi pomidorami i żółtym serem
Składniki na Kotlety mielone nadziewane
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów
- 10 kawałków żółtego sera o wymiarach 2 x 2 cm
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania Kotletów mielonych nadziewanych
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować placki wielkości połowy dłoni, do środka włożyć po 1 suszonym pomidorze oraz po kawałku żółtego sera i oblepić je dokładnie mięsem. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej.
- Kotlety smażyć na głębokim tłuszczu po 6–8 minut na małym ogniu. Po usmażeniu, każdy kotlet odsączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać z sosem czosnkowym lub gotowanymi warzywami.
szkoda,że nie zajrzałam tu dziś wcześniej,bo robiłam mielone na obiad,wypróbowałabym ten przepis,napewno dobre w tym wydaniu
Suszone pomidory w połączeniu z żółtym serem to drobne urozmaicenie dla tradycyjnych mielonych 🙂
Zazwyczaj w niedzielę robi się schabowe, a ja stwierdziłam, że zrobię mielone w tej wersji, zobaczymy jak domownicy zareagują na tę nowość w naszej kuchni 🙂
Tak, należy przełamywać stereotypy i przyzwyczajenia!:)
Bardzo fajna alternatywa. A kotleciki z tego przepisu bardzo smaczne, godne polecenia. Na pewno będę wracać do tego przepisu…
Bardzo mi miło! Pozdrawiam:)