
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlety mielone nadziewane pieczarkami i żółtym serem
Ciekawa wariacja na temat tradycyjnych mielonych. Miękkie, wieprzowe mięso wzbogacone intensywnym czosnkiem, zeszkloną cebulą i przyprawami, a do tego aromatyczne pieczarki i pyszny żółty ser. Kotlety mielone podane w takiej odsłonie to świetny pomysł na pożywny obiad i prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na Kotlety
- Nadzienie
- 6 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- Kotlety
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania Kotletów
Nadzienie
- Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na oliwie.
- Do cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż odparuje z nich woda.
- Po odparowaniu wody, pieczarki doprawić solą i pieprzem wedle uznania i odstawić do wystygnięcia.
Kotlety
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mięso przełożyć do naczynia, dodać cebulę, czosnek, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, mąkę ziemniaczaną, sól czosnkową, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Formować placki wielkości połowy dłoni, środek każdego placka wypełnić łyżeczką farszu oraz kawałkiem żółtego sera, uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej.
- Kotlety smażyć na głębokim tłuszczu po 6–8 minut na małym ogniu. Po usmażeniu, każdy kotlet odsączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać z sosem czosnkowym lub gotowanymi warzywami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby uzyskać ciekawy smak kotletów, można użyć mięsa wieprzowego i wołowego w proporcjach 1:1
nadziewanych mielonych jeszcze nie robiłam, ciekawy przepis, trzeba je wypróbować