
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 620 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlet z kurczaka a’la schabowy
Wpisały się w tradycję polskiej kuchni. Goszczą na stołach nie tylko w czasie obiadu, ale i każdej, mniej lub bardziej oficjalnej uroczystości. Idealną alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za wieprzowiną jest kotlet z kurczaka a la schabowy. Delikatne, soczyste mięso skryte pod chrupiącą panierką to obowiązkowy punkt każdego jadłospisu!
Składniki na Kotlet z kurczaka
Sposób wykonania Kotleta z kurczaka
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić przy użyciu tłuczka na grubość ok. 1 – 1,5 cm, następnie oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdy plaster mięsa zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby kotlety się zrumieniły.
- Podawać z ziemniakami i surówką, z frytkami lub kapustą.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby kotlety były smaczniejsze, należy je smażyć na smalcu
- Jeżeli po usmażeniu kotleta, panierka odrywa się od mięsa, przez zanurzeniem kotleta w jajku należy obtoczyć go dodatkowo w mące