
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 6 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 680 kcal/1 porcja
Przepis na Kotlet schabowy z pieczarkami i żółtym serem
Danie kojarzy się z górami i słusznie, bo praktycznie w każdej restauracji góralskiej zjemy smaczny kotlet z pieczarkami i żółtym serem. Doskonały pomysł na niedzielny obiad, jako urozmaicenie tradycyjnego schabowego. Sekret dobrego kotleta w tym wydaniu tkwi nie tylko w mięsie, ale i dobrym jakościowo serze, można pokusić się o wędzony, by podnieść wartość smakową dania. Do schabowego w tym wydaniu idealnie pasuje kapusta zasmażana.
Składniki na Kotlet schabowy
- 60 dag schabu bez kości
- 3 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- 50 dag pieczarek
- 1 cebula
- 6 plastrów żółtego sera
- sól
- pieprz
- oliwa lub smalec do smażenia
Sposób wykonania Kotleta schabowego
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oliwie.
- Do cebuli dodać pieczarki, szczyptę soli i pieprzu, smażyć tak długo, aż woda odparuje z pieczarek.
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1 – 2 cm.
- Plastry schabu rozbić przy użyciu tłuczka, następnie doprawić solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdy plaster mięsa zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby schabowe się zrumieniły.
- Na każdym kotlecie ułożyć pieczarki, następnie przykryć plasterkami sera.
- Kotlety zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza tak długo, aby ser się rozpuścił (ok. 10 minut).
- Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Przed smażeniem plastry schabu można zanurzyć w mleku i odstawić na 2 godziny do lodówki; mięso wówczas skruszeje
- Każdy kotlet powinien ważyć ok. 10 dag; z 1 kg mięsa otrzymuje się ok. 10 kotletów
- Aby kotlety były smaczniejsze, należy smażyć je na smalcu
- Jeżeli po usmażeniu kotleta, panierka odrywa się od mięsa, przez zanurzeniem kotleta w jajku należy obtoczyć go dodatkowo w mące