
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 7 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 380 kcal/1 porcja
Przepis na Kotleciki z indyka w białym winie
Składniki na Kotleciki z indyka
- 1 kg piersi z indyka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 1/2 szklanki warzywnego bulionu lub rosołu
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki masła
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kotlecików z indyka
- Mięso umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika i pokroić w 1,5 cm plastry.
- Kawałki indyka delikatnie rozbić przy pomocy tłuczka, oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozpuścić masło i obsmażyć z obu stron wcześniej przygotowane kotlety; odłożyć na półmisek.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, które zostało po smażeniu kotletów.
- Następnie dodać pieczarki i dusić wszystko przez ok 10 minut; pod koniec smażenia delikatnie doprawić całość solą i pieprzem.
- Do podsmażonych pieczarek przełożyć kotlety, po czym wlać wino i zwiększyć ogień; gotować przez kilka minut, aby alkohol zawarty w winie odparował.
- Następnie wlać bulion i całość gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodać posiekaną kolendrę.
- Sos zagęścić mąką wymieszaną z 6 łyżkami wody (tak, aby nie było grudek).
- Potrawę podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkiem świeżej kolendry.
Polecam ten BLOG, jest świetny! Jak do tej pory mnie nie zawiódł 🙂 Przepisy ciekawe, porady godne przeczytania, a zdjęcia do potraw rewelacyjnej jakości 🙂
Bardzo mi miło!:)
Bardzo wytrawny przepis. Zrobiłam to danie na rocznicę ślubu i mąż był w niebo wzięty, że takie pyszne 🙂 także dziękuję za pomysł 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu!:)