- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Kopytka
Danie z ziemniaków będące smakiem lat dziecinnych. Jedni wolą je okraszone skwarkami, inni z zasmażką z cebuli a jeszcze inni posypują cukrem. Mowa oczywiście o poznańskich szagówkach, zwyczajowo nazywanych kopytkami. Niewielkie romby ciasta mogą być daniem głównym, bądź dodatkiem do mięs i sosów.
Składniki na Kopytka
Sposób wykonania Kopytek
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać ½ łyżki soli, gotować przez ok. 15 – 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Następnie przecisnąć je przez praskę, przełożyć do miski, dodać mąkę i jajko; zagnieść na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat (stolnicę), podzielić na mniejsze kawałki.
- Z każdego kawałka uformować wałek o średnicy 2 cm i pokroić na mniejsze, ukośne kluski.
- Zagotować 3 litry wody, dodać szczyptę soli.
- Kopytka wrzucać partiami do wrzącej wody; gdy wypłyną na powierzchnię wody, gotować je jeszcze przez 2-3 minuty.
- Kluski wyjąć łyżką cedzakową, nie hartować w zimnej wodzie.
- Podawać ze smażonym boczkiem lub cukrem.