
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Kluski leniwe
Typowo polskie danie wykonane z ciasta na bazie twarogu, jaj i mąki. Pierogi leniwe często określane są mianem leniwych klusków. Ich nazwa wywodzi się stąd, że są „leniwą” propozycją podania tradycyjnych pierogów z serem. Niektórzy wolą je posypane cukrem, inni okraszone smażonym boczkiem, masłem lub bułką tartą. Kluski leniwe to świetny pomysł na pyszny, a zarazem dziecinnie prosty w przygotowaniu posiłek!
Składniki na Kluski leniwe
Sposób wykonania Klusek leniwych
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, dodać ½ łyżki soli, gotować przez ok. 15 – 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane).
- Ziemniaki odcedzić, odstawić do wystygnięcia. Następnie przecisnąć je przez praskę.
- Twaróg rozgnieść przy pomocy widelca, przełożyć do przeciśniętych ziemniaków, dodać jajka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną; doprawić szczyptą soli. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć na blat (stolnicę), podzielić na mniejsze kawałki.
- Z każdego kawałka uformować wałek o średnicy 2 cm i pokroić na mniejsze, ukośne kluski.
- Zagotować 3 litry wody, dodać szczyptę soli.
- Kluski wrzucać partiami do wrzącej wody; gdy wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze przez 2-3 minuty.
- Kluski wyjąć łyżką cedzakową, nie hartować w zimnej wodzie.
- Podawać ze smażonym boczkiem lub cukrem.