
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 220 kcal/1 porcja
Przepis na Kluski lane na mleku
Tradycyjne polskie danie, przygotowywane już przez babcie i prababcie. Kluski lane na mleku to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, kiedy to potrawa była powszechnie podawana an śniadanie. Jedni wolą je ze szczyptą soli, inni z cukrem – w każdym wydaniu są niezmiennie pyszne. Przygotowanie klusków lanych nie przysporzy problemów nawet początkującym!
Składniki na Kluski lane
Sposób wykonania Klusek lanych
- Mąkę, jajko i 2 łyżki wody wymieszać ze sobą, aby powstało ciasto o dość płynnej konsystencji.
- Mleko i wodę wymieszać ze sobą, zagotować.
- Na gotujące się mleko wlać cienkim strumieniem ciasto, zagotować.
- Całość doprawić szczyptą soli.
Smak dzieciństwa!!! U mnie mama zawsze robiła kluski lane, a teraz zrobiłam sama jak zobaczyłam ten przepis bo poczułam nieodpartą chęć zjedzenia tego dania 🙂
Tak, zgadzam się – smak dzieciństwa:)