- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 10 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Kartacze z mięsem
Ciasto na bazie tartych ziemniaków i mąki o charakterystycznym owalnym kształcie i mięsne nadzienie wzbogacone aromatem ziół i czosnku. Za kraj pochodzenia kartaczy uznaje się Litwę, jednak obecnie są one również tradycyjną, regionalną potrawą na Suwalszczyźnie. Kartacze z mięsem okraszone smażoną, złotawą cebulką lub boczkiem to świetny pomysł na sycący obiad!
Składniki na Kartacze
- Ciasto
- 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
- Farsz
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kartaczy
Farsz
- Marchewkę, pietruszkę i por obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do wrzącej wody, dodać warzywa, ugotować do miękkości; pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
- Mięso po ugotowaniu ostudzić i zmielić w maszynce.
- Cebulę i czosnek obrać; cebulę pokroić w kostkę a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę; wszystko zrumienić na oliwie, dodać do mięsa.
- Całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem, dodać bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, podzielić na pół.
- Pierwszą część ziemniaków zalać wodą, dodać 1 łyżkę soli, gotować przez ok. 10 – 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie, ale nie mogą być rozgotowane); odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Drugą część ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie odsączyć je z nadmiaru wody.
- Obydwie masy wymieszać ze sobą, dodać jajko, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz szczyptę soli; ciasto wyrobić rękami.
- Z przygotowanego ciasta formować placki wielkości dłoni, wypełnić je farszem; zlepić tak, aby powstała podłużna kluska.
- Zagotować 3 litry wody, dodać szczyptę soli.
- Kartacze wrzucać do wrzącej wody; gdy wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze przez 10 minut.
- Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, nie hartować w zimnej wodzie.
- Podawać ze smażoną cebulką lub boczkiem.