
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 1h 30 min
- Porcje: ok. 5 - 7 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 430 kcal/1 porcja
Przepis na Kapuśniak z kiszonej kapusty z pastą pomidorową
Danie typowe dla kuchni węgierskiej, ale wpisało się również w polską tradycję. Jego bazowym składnikiem jest oczywiście kiszona kapusta, ale nie może zabraknąć żeberek i wędzonki. Kapuśniak, ze względu na właściwości rozgrzewające, to idealna propozycja na zimowe dni. Do tego świeże pieczywo i gotowe!
Składniki na Kapuśniak
- 0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych
- 0,2 kg wędzonego boczku
- 0,2 kg swojskiej kiełbasy
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- śmietana do zup i sosów
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Kapuśniaku
- Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić w plasterki.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.
- Warzywa włożyć do garnka, dodać żeberka, kiełbasę, boczek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko zalać 3 litrami wody i zagotować.
- Kapustę odcisnąć, dodać do wywaru. Zupę gotować przynajmniej 1,5 godziny.
- Pod koniec gotowania wyjąć z zupy żeberka, usunąć z nich kości, mięso pokroić w kostkę i wrzucić ponownie do wywaru.
- Kapuśniak doprawić solą, pieprzem, dodać także pastę pomidorową, zagotować.
- Podawać z keksem śmietany i pajdą świeżo upieczonego chleba.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- W tradycyjnej wersji kapuśniaku nie dodaje się pasty pomidorowej, zatem ten krok może zostać pominięty
- Wywar do kapuśniaku można ugotować również na wędzonej kiełbasie lub wędzonych kościach od schabu