
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 45 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 345 kcal/1 porcja
Przepis na Kalafiora w panierce
Kalafior to dietetyczne, bogate w witaminy warzywo, które sprawdza się jako dodatek do zup, dań mięsnych czy sałatek. Podany w chrupiącej, złocistej panierce, zestawiony z ulubionym mięsem to świetny pomysł na smaczny posiłek!
Składniki na Kalafiora w panierce
Sposób wykonania Kalafiora w panierce
- Różyczki kalafiora podzielić na mniejsze części.
- Zagotować 2,5 l wody, dodać szczyptę soli.
- Na wrzącą wodę wrzucić kawałki kalafiora, gotować ok. 7 minut, odcedzić, odstawić do wystygnięcia.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdą różyczkę kalafiora zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 - 4 minuty z każdej strony tak, aby kawałki kalafiora ładnie się zrumieniły.
- Usmażone kawałki kalafiora odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy użycia ręcznika papierowego.
- Podawać jako dodatek do mięs.
Bardzo dobry dodatek do obiadu 🙂
robiłam tego kalafiora,polecam,bardzo dobry,tylko trzeba smażyć na głębokim tłuszczu,tak aby różyczki swobodnie pływały po patelni
Bardzo ładnie wyglądają!
Tak jak moim poprzednicy również uważam , że ten pomysł na kalafiora jest super. Jest bardzo smaczny i tak jak Pani Ewa napisała lepuej smazyc ja głębokim oleju.
Poza tym ciekawy pomysl na bloga 🙂
Ulubiony dodatek do obiadu większości Polaków:)
Panierowany kalafior, to standard w mojej kuchni 🙂 Tutaj nie tylko o walorach zdrowotnych tego warzywa ble, ble, ble… ale i przepis na pyszną zupkę kalafiorową, czyli dietetycznie – na bogato 😉