
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Porcje: 10 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 180 kcal/100 g
Przepis na Jajka faszerowane pieczarkami
Szybka, sycąca i bardzo smaczna przekąska na różne okazje. Jajka nadziewane uwielbiają i dzieci, i dorośli. Pojawiają się na stołach w okresie świątecznym, na imprezach mniej i bardziej oficjalnych. Idealny pomysł na przekąskę, gdy goście poinformują o wizycie kilka minut przed. Danie nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale i tanie.
Składniki na Jajka
Sposób wykonania Jajek faszerowanych
- Jajka ugotować na twardo (8 minut), ostudzić, obrać.
- Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wszystko zeszklić.
- Do cebuli dodać pokrojone w kostkę pieczarki, smażyć aż odparuje z nich woda.
- Po odparowaniu wody, pieczarki doprawić solą i pieprzem wedle uznania i odstawić do wystygnięcia.
- Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozgnieść je widelcem.
- Do rozgniecionych żółtek dodać pieczarki, majonez oraz posiekany szczypiorek, całość wymieszać.
- Połówki jajek napełnić farszem. Ozdobić odrobiną majonezu i szczypiorkiem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Aby skorupka dobrze odchodziła od jajek, należy posolić wodę, w której jajka będą gotowane
- Pieczarek w trakcie smażenia nie należy przykrywać – wówczas woda szybko z nich odparuje
Fajna sprawa z tymi jajkami, jeśli spodziewa się gości na wieczór w weekend. 🙂 Dobrze, że zrobiłam więcej bo dość szybko zniknęły ze stołu 🙂
Prosta alternatywa dla zwykłych jajek z majonezem!