
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 2h 10 min
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 590 kcal/1 porcja
Przepis na Fasolkę po bretońsku
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, znane chyba każdemu. Serwowana praktycznie w każdym barze szybkiej obsługi. Potrawa rozgrzewająca, sycąca i smaczna, a zarazem łatwa w przygotowaniu. Szczególnie często pojawia się na stołach w okresie jesieni i zimy.
Składniki na Fasolkę po bretońsku
- 500 g fasoli
- 300 g wędzonego boczku
- 300 g kiełbasy swojskiej
- 250 g wędzonych żeberek
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Fasolki po bretońsku
- Dzień przed gotowaniem potrawy fasolę dokładnie przejrzeć, usunąć uszkodzone ziarna. Następnie ją wypłukać, zalać wodą tak, aby ponad fasolą znajdowało się ok. 10 cm płynu i pozostawić na ok. 12 godzin. Gdy fasola wchłonie wodę, uzupełnić jej ubytek.
- Po 12 godzinach odlać wodę z fasoli i zalać ją nową świeżą wodą na tę samą wysokość.
- Do fasoli dodać wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli, pieprzu oraz obraną i pokrojoną w kostką marchewkę. Gotować przez min. 2 godziny. Po ugotowaniu wywar powinien być na poziomie fasoli.
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Żeberka z zupy, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, dorzucić do cebuli, zrumienić.
- Podsmażone mięso dodać do fasoli, doprawić przecierem pomidorowym, a w razie potrzeby ponownie solą i pieprzem. Zagotować.
Smacznego!
Dodatkowe porady!
- Moczenie fasoli w wodzie sprawi, że czas gotowania potrawy będzie dużo krótszy
- Im dłużej fasola będzie gotowana, tym zupa będzie bardziej gęsta i aromatyczna