
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 300 kcal/ porcja
Przepis na Falafel
Czym zastąpić klopsiki, pulpeciki, kotleciki? Falafele – to prosta odpowiedź na tak zadane pytanie. Lekkie, zdrowe, ze sporą zawartością białka. Z powodzeniem zastąpią mięsny dodatek. Spora porcja czosnku, kumin, imbir, kardamon i gałka muszkatołowa sprawią, że ich smak będzie wyrazisty i z pewnością zapamiętany na dłużej przez kubki smakowe. Warto poznawać nowe smaki i urozmaicać swoją dietę.
Składniki na Falafel
- 450 g ciecierzycy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kardamonu
- natka pietruszki
- 2 szklanki oleju do smażenia
Sposób wykonania Falafel
- Ciecierzycę zalać 1 litrem zimnej wody i namoczyć przez noc.
- Cebulę i czosnek obrać, przełożyć do malaksera i zmielić.
- Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: sodę, sól, pieprz, kumin, gałkę, imbir oraz kardamon. Wszystkie składniki miksować do momentu, aż ciecierzyca zacznie się kleić.
- Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i ponownie całość wymieszać.
- Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kuleczki smażyć na oleju rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza po ok. 3 minuty z każdej strony.
- Tak przygotowane falafele podawać z warzywami lub z sosem tahini.