
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 300 kcal/1 porcja
Przepis na Duszone warzywa z mozzarellą
Duszone warzywa z mozzarellą, hmn… Brzmi smakowicie! Nie tylko brzmi – to po prostu jest smakowite. Aż trudno uwierzyć, że tak prosto i szybko można przygotować takie danie. Jest wprost wymarzone dla zapracowanych, którzy nie mają zamiaru spędzać wielu godzin w kuchni przy garnkach. Oregano i bazylia nadają im charakterystycznego włoskiego akcentu. A kto nie lubi kuchni włoskiej?
Składniki na Duszone warzywa z mozzarellą
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kilka liści bazylii
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób wykonania Duszonych warzyw z mozzarellą
- Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oleju kokosowym.
- Do cebuli dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, słupki cukinii oraz papryki; wszystko zrumienić.
- Następnie dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory; całość poddusić, aby warzywa zmiękły.
- Warzywa doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano oraz drobno posiekaną bazylią.
- Na koniec do potrawy dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę; całość ponownie wymieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut, aby ser się rozpuścił.
- Warzywa podawać z kaszą, makaronem lub ryżem jaśminowym.
Uwielbiam takie potrawy, wygląda wyśmienicie!
Chętnie go przetestuję 🙂
Pozdrawiam!