
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 280 kcla/1 porcja
Przepis na Duszoną marchewkę
Składniki na Marchewkę
- 4 duże marchewki
- 1 szklanka bulionu lub rosołu
- 1 łyżka śmietany do zup i sosów
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Marchewki
- Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, zalać 2 szklankami wody, dodać szczyptę soli i ugotować do miękkości.
- Następnie ją odcedzić, dodać bulion i zgnieść przy pomocy tłuczka.
- Marchewkę zagęścić zawiesiną z mąki i ½ szklanki wody oraz śmietaną; wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.
- Całość doprawić cukrem, pieprzem, ewentualnie solą; podawać jako dodatek do innych potraw.
często robię duszoną marchewkę,a szczególnie wtedy jak przyjeżdża syn na obiad,bardzo ją lubi, ale moja jest pokrojona w kostkę i dodaję zielony groszek,ten przepis też jest ciekawy,napewno z niego skorzystam
Miałam przyjemność próbować takiej wersji marchewki na spotkaniach rodzinnych u mojego chłopaka, była bardzo smaczna:)