
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 330 kcal/1 porcja
Przepis na Drobiowe pulpety w pomidorowo-jogurtowym sosie
Kto by nie lubił drobiowych pulpetów w sosie pomidorowo-jogurtowym? Takie delikatne w smaku, lekkostrawne i jakie smaczne? To takie pulpety, jakie kiedyś przygotowywały mamy i babcie. Do tego sos pomidorowo-jogurtowy – niby delikatny smak a jednocześnie wyrazisty. Posypane koperkiem i podawane z ryżem dostarczą sporo energii i wielu składników odżywczych. To wyśmienite danie dla małych niejadków.
Składniki na Drobiowe pulpety
- 2 filety z kurczaka
- 1 jajko
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- ½ l zagotowanej wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- koperek
- sól
- pieprz
- oliwa
Sposób wykonania Drobiowych pulpetów
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć i zmielić lub bardzo drobno posiekać (przy użyciu np. robota kuchennego).
- Do mięsa dodać jedną cebulę (pokrojoną w bardzo drobną kostkę), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
- Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni zeszklić drugą, również posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem oliwy.
- Cebulę zalać zagotowaną wodą, doprowadzić ją do wrzenia i na gotujący się wywar z cebulą wrzucać pulpety. Całość gotować przez 15 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy oraz jogurt; w razie potrzeby doprawić całość solą oraz pieprzem.
- Pulpety posypać koperkiem; podawać z ryżem lub kaszą.