- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 5 kotletów
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 470 kcal/1 porcja
Przepis na Drobiowe kotleciki z ryżem w sosie porowym
Drób to delikatne mięso, które niezwykle często gości na polskich stołach. Zestawione z ryżem i skąpane w kremowym sosie to świetny pomysł na pyszny obiad. Gęsty sos, w którym główną rolę odgrywa intensywny i aromatyczny por, a do tego smaczne pulpeciki to kompozycja smaków, która zadowoli najbardziej wysublimowane gusta!
Składniki na Drobiowe kotleciki
- 300 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- garść świeżego koperku
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 pory
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Drobiowych kotlecików
- Ryż ugotować 1 szklance wody z dodatkiem szczypty soli; odstawić do wystygnięcia.
- Mięso mielone wymieszać z ryżem, jajkiem, bułką tartą, koperkiem; doprawić solą i pieprzem.
- Z tak przygotowanego mięsa uformować kotlety wielkości połowy dłoni (ok. 5 sztuk).
- Na patelni rozgrzać pół szklanki oliwy, kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok 4 minuty z każdej strony.
- Pory umyć, odkroić zielone części, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki.
- W garnku rozpuścić masło.
- Do masła wrzucić pory, podsmażyć.
- Do podsmażonych porów dodać bulion i gotować przez 15 minut.
- Kiedy pory będą miękkie dodać śmietanę.
- Kotlety ułożyć na warstwie sosu.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.
Kotleciki bardzo smaczne. ale sos zbyt porowy wyszedł jak dla mnie
W końcu to sos porowy:)