
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 690 kcal/1 porcja
Przepis na Dorsza w sosie śmietanowo-cebulowym
Co tu dużo mówić? To danie z górnej półki. Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym to wyśmienite danie, które przygotowuje się stosunkowo szybko. Nie potrzeba ani dużego nakładu czasu ani pieniędzy. A wiadomo, że ryby należy spożywać przynajmniej raz w tygodniu. To, dlaczego by to nie miało być właśnie w takiej postaci. Wyśmienita, aromatyczna, po prostu ryba, która rozpływa się w ustach.
Składniki na Dorsza w sosie
Sposób wykonania Dorsza w sosie
- Filety z dorsza umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić na 20 minut.
- Po upływie 20 minut, rybę ponownie odsączyć z nadmiaru wody i obtoczyć w mące.
- Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać kawałki ryby, podsmażyć przez ok. 3 minuty, po czym przewrócić filety na drugą stronę.
- Do potrawy dodać śmietanę i dusić całość jeszcze przez kilka minut.
- Danie doprawić solą i pieprzem; podawać z ulubionymi dodatkami.
Japończycy jedzą dużo ryb i bardzo długo żyją. Są jednym z narodów, którego długość życia jest związana z jedzeniem wielu ryb. Dlatego także Polaków należy zachęcać do jedzenia ryb. Argumentów aby jeść ryby jest stosunkowo dużo. Choćby świetne działanie kwasów Omega. Także należy stwierdzić, że ryby to jedne z pierwotnych pokarmów ludzkości. Więc przyswajanie takiego pokarmu jest jak najbardziej naturalne. A jeszcze gdy jedna z ryb czyli dorsz jest tak wyśmienicie przyrządzona grzechem by było jej nie zjeść. Więc jedzmy jak najwięcej ryb. Nieważne jak one się nazywają.