- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 320 kcal/1 porcja
Przepis na Dorsza w panierce
Wszystkim kojarzą się z bożonarodzeniową tradycją, ale powinny być jedzone dwa, trzy razy w tygodniu. Ryby, bo o nich mowa, są źródłem białka i zapobiegają wielu chorobom. Można podawać je z ziemniakami, ryżem czy frytkami. Szczególnie smacznym, białym i delikatnym mięsem charakteryzuje się dorsz. Podany w chrupiącej panierce zachwyci nawet tych, którzy dotąd nie przepadali za rybami!
Składniki na Dorsza w panierce
- 500 g filetów świeżej ryby, np. dorsza
- 2 jajka
- 8 łyżek bułki tartej
- 8 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania Dorsza w panierce
- Filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, strzepać jej nadmiar; następnie zanurzyć w jajku, panierować w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony tak, aby kawałki ryby się zrumieniły.
- Podawać z ziemniakami i surówką lub frytkami.
Uwielbiam dorsza. Zawsze smażyłam ryby tylko panierując w mące i jajku. Nigdy nie używałam bułki tartej, więc spróbuję.
Poza tym bardzo przejrzysty blog, co bardzo sobie cenię. 🙂
Zachęcam do śledzenia bloga, codziennie nowe przepisy:)