
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 2h 00 min
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 270 kcal/1 porcja
Przepis na Domowy pasztet
Domowy pasztet – mniam. To nie to samo, co w sklepie, mimo, że nazwa będzie taka sama. W kupnym pasztecie nigdy nie wiadomo do końca, czego można się spodziewać w jego składzie. Tu jest wszystko jasne, – co będzie włożone, to właśnie w nim będzie. Wymaga nieco czasu na przygotowanie, jednak efekt jest nieziemsko smakowity.
Składniki na Domowy pasztet
- 1 mięsna kura
- 1,5 kg podgarla
- 2 wieprzowe pachwiny
- 0,8 kg marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 1 por
- 5 jajek
- 3 bułki kajzerki
- 2 szklanki mleka
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- przyprawa do pasztetu ‘Prymat’
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Domowego pasztetu
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Białą część pora umyć, przekroić wzdłuż na pół.
- Każdy rodzaj mięsa podzielić na mniejsze części, opłukać, zalać wodą, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, łyżkę soli i ½ łyżki pieprzu; ugotować do miękkości.
- Mięso wyłowić z wywaru, ostudzić, obrać od kości. Z wywaru wyjąć także marchewkę. Wszystko zmielić w maszynce do mięsa.
- Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa.
- Do masy dodać także jajka, przyprawę do pasztetu, sól i pieprz do smaku; wszystko dokładnie wymieszać.
- Pasztet wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia należy przy pomocy wykałaczki lub drewnianego patyczka sprawdzać czy nie ma na nam śladów wilgoci (jeżeli patyczek jest suchy, pasztet można wyjąć z piekarnika).
- Pasztet po upieczeniu odstawić do wystudzenia, podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Mięso można zalać wrzącą wodą, dzięki czemu smak mięsa „nie przejdzie” do wywaru
Bardzo smaczny pasztet. Robię zamianę na przepisy 🙂 stary wyrzucam trafia wm a ten trafia wydrukowany do mojej księgi przepisów 🙂
ooo:) dziękuję za wyróżnienie:)