Dodatkowe porady!

  • Wszystkie składniki do ciasta na pączki powinny mieć temperaturę pokojową
  • Drożdże powinny być świeże; w przeciwnym razie pączki mogą się nie udać
  • Przed wyrobieniem ciasta, mąkę warto przesiać przez sito
  • Dobrze wyrobione ciasto na pączki jest gładkie, elastyczne i nie przywiera do rąk
  • Biała obwódka na pączkach świadczy o dobrze przygotowanym cieście; nie zależy ona od ilości tłuszczu, w którym pączki były pieczone!
  • Spirytus dodany do ciasta zapobiega przedostaniu się dużej ilości tłuszczu do pączków podczas smażenia
  • Do smażenia pączków najlepszy jest olej rzepakowy
  • Temperatura smażenia pączków powinna wynosić 180 stopni Celsjusza
  • Pączki należy smażyć w dużej ilości tłuszczu
  • Pączki można nadziewać ulubioną marmoladą po usmażeniu przy pomocy szprycy
Dodaj do ulubionych