- Czas przygotowania: 1h 20 min
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: ok. 20 sztuk
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Domowe pączki z marmoladą
Składniki na Domowe pączki
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 400 g mąki
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 50 g masła
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- marmolada
- cukier puder
Sposób wykonania Domowych pączków
- Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wymieszać, aby drożdże się rozpuściły i odstawić na 20 minut w bardzo ciepłe miejsce, aby zaczyn się spienił.
- Pozostałą część mąki przesiać przez sito, wymieszać ją z cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli.
- Jajko i żółtka utrzeć z cukrem przy pomocy miksera.
- Do mąki przelać zaczyn drożdżowy oraz ubite jajka i wymieszać przy użyciu drewnianej łyżki.
- Ciasto wyrabiać rękami do momentu, aż będzie odrywać się od miski i od ręki, następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz spirytus.
- Ciasto ponownie zagnieść, aby składniki dobrze się połączyły.
- Tak przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Stolnicę podsypać delikatnie mąką, wyłożyć ciasto, delikatnie je spłaszczyć i przy pomocy szklanki wyciąć kółka.
- Złączyć resztki ciasta w jeden kawałek i wyciąć z nich kilka nowych kółek.
- Na każde kółko nałożyć po 1 łyżeczce marmolady, zlepić brzegi i uformować kulę; pączki odstawić na 10 minut, aby podrosły.
- Tak przygotowane pączki smażyć partiami na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron (po ok. 2 minuty).
- Pączki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika, podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Alergeny pokarmowe
Dodatkowe porady!
- Wszystkie składniki do ciasta na pączki powinny mieć temperaturę pokojową
- Drożdże powinny być świeże; w przeciwnym razie pączki mogą się nie udać
- Przed wyrobieniem ciasta, mąkę warto przesiać przez sito
- Dobrze wyrobione ciasto na pączki jest gładkie, elastyczne i nie przywiera do rąk
- Biała obwódka na pączkach świadczy o dobrze przygotowanym cieście; nie zależy ona od ilości tłuszczu, w którym pączki były pieczone!
- Spirytus dodany do ciasta zapobiega przedostaniu się dużej ilości tłuszczu do pączków podczas smażenia
- Do smażenia pączków najlepszy jest olej rzepakowy
- Temperatura smażenia pączków powinna wynosić 180 stopni Celsjusza
- Pączki należy smażyć w dużej ilości tłuszczu
- Pączki można nadziewać ulubioną marmoladą po usmażeniu przy pomocy szprycy
co prawda już dawno po tłustym czwartku, ale robiłam pączki z tego przepisu 🙂 i wyszły… Bardzo smaczne 🙂
Bardzo się cieszę, przepis pochodzi z mojego domu rodzinnego:)