
- Czas przygotowania: 50 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 540 kcal/1 porcja
Przepis na Domową Panna Cottę
Domowa Panna Cotta to brzmi dumnie. Panna Cotta gości w naszej kuchni dopiero od kilku lat. Do tej pory można było się nią delektować jedynie w dobrych lokalach, do chwili, kiedy nasze sprytne pani domu rozszyfrowały przepis na jej przygotowanie – albo po prostu internet stał się ogólnie dostępny. Lekki, przyjemny, niemalże wykwintny deser. I jeszcze ten mus malinowy – hm… nie da się go nie pokochać. To odrobina włoskiej kuchni w domowym zaciszu.
Składniki na Domową Panna Cottę
- ½ l mleka
- ½ l śmietany 36%
- 1 laska wanilii
- ¼ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 100 g malin
Sposób wykonania Domowej Panna Cotty
- Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
- Mleko i śmietanę przelać do rondla i mocno podgrzać (mleko i śmietana nie mogą się zagotować).
- Laskę wanilii przeciąć na pół, wyjąć z niej miąższ przy pomocy noża i dodać wraz z cukrem do śmietanki. Wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić.
- Gdy żelatyna zacznie gęstnieć, dodać ją do zimnej masy i ponownie wszystko wymieszać.
- Krem przelać do przygotowanych wcześniej pucharków i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Maliny opłukać, podsmażyć a następnie przełożyć do malaksera.
- Do malin dodać cukier puder i zblednować całość na gładką masę.
- Malinowy mus przecedzić przez gazę lub gęste sito; wystudzić.
- Pucharki z kremem polać musem malinowym i ozdobić listkiem mięty.