- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 450 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto z kremem budyniowym
Puszyste ciasto, delikatny krem a do tego odrobina owocowej, intensywnej i lekko kwaskowej konfitury. Taka kompozycja to idealny deser zarówno latem, jak i zimą. Ciasto z kremem budyniowym to smakołyk, który sprawdzi się na każdą okazję. Odrobina słodkości pozwoli się zrelaksować i poprawi samopoczucie!
Składniki na Ciasto z kremem
- Ciasto z białek
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 1 łyżka octu
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- Krem
- 2 budynie śmietankowe
- mleko
- 1 kostka masła
- Dodatkowo
- dżem porzeczkowy
- ulubiona posypka do ciasta
Sposób wykonania Ciasta z kremem
Ciasto z białek
- Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Blachę pokryć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę ‘kupkami’ przy pomocy łyżki.
Biszkopt
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać 8 żółtek, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej i wodę; wszystko dokładnie zmiksować.
- Dodać także ocet, mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sito; wszystko wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto przelać na blachę z rozłożonymi ‘kupkami’ ciasta z białek, równo rozprowadzić i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec przez 30 - 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 części.
Krem
- Ugotować 2 budynie śmietankowe zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniach, odstawić do wystygnięcia.
- Masło utrzeć przy pomocy miksera; podczas ucierania stopniowo dodawać budyń. Krem podzielić na dwie części.
- Dolną część biszkoptu posmarować dżemem, następnie na warstwę dżemu wyłożyć krem, przykryć drugą częścią ciasta.
- Na górnej części biszkoptu rozsmarować drugą część kremu.
- Ciasto udekorować ulubioną posypką lub pozostałościami z biszkoptu.
Pyszne ciasto 🙂
Ogromnie się cieszę:) Pozdrawiam!
Nie mialam dzemu porzeczkowego wiec uzylam powidel sliwkowych domowej robote mojej mamy, na wierzchu posypalam pokruszone magdalenki i ozdobilam sosem karmelowym do lodow. Wyszlo pycha. Wpadlo na liste ulubionych ciast.
W przepisie na biszkopt w składnikach nie ma cukru a pózniej jest czy napewno to wyjdzie?
Ciasto wyglada smakowicie tylko zastanawiam sie ,gdzie ciasto z białek.W przełożeniu jest tylko krem dżem i biszkopt .