
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Wiśniak”
Pyszne ciasto „Wiśniak” z powodzeniem zastąpi nie jeden tort. Jest wielowarstwowy przekładany wyśmienitym kremem o smaku wiśniowym. Dodatkowo wierzchnia warstwa pianki wygląda niezwykle smakowicie. Nie tylko wygląda - wiśniowy dodatek sprawia, że jego smak jest świeży i pachnie latem.
Składniki na Ciasto „Wiśniak”
- Ciasto
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- Krem
- ½ l kompotu z wiśni
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 budyń waniliowy
- 1 ½ kostki masła
- 3 łyżki cukru
- Pianka
- 1 śmietana „Śnieżka”
- 1 szklanka mleka
- 1 galaretka agrestowa
- Dodatkowo
- 1 tabliczka czekolady
Sposób wykonania Ciasta „Wiśniak”
Ciasto
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera.
- Do piany z białek dodać cukier; ubijać przez 5 minut.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również ocet; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Biszkopt po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przekroić na 3 części.
Krem
- Galaretkę rozpuścić w 1 szklance zagotowanego kompotu.
- Do ½ szklanki chłodnego kompotu dodać budyń, dokładnie go wymieszać a pozostały kompot (½ szklanki) zagotować.
- Zawiesinę budyniową przelać do wrzącego kompotu. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje i powstanie wiśniowy budyń.
- Do budyniu dodać gorącą galaretkę, wymieszać i odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
- Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
- Następnie cienkim strumieniem wlewać do masła ostudzony budyń, cały czas ucierając krem przy pomocy miksera.
- Masę podzielić na 2 części, przełożyć nią kolejne warstwy ciasta.
Pianka
- Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby wszystkie grudki rozpuściły się i odstawić do wystudzenia.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę z mlekiem przy pomocy miksera.
- Do śmietany dodać tężejącą galaretkę, wszystko zmiksować i rozsmarować na wierzchu ciasta.
- Wiśniak udekorować czekoladą i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.