
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 480 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Snickers”
Kto by nie znał batonika „Snickers”. Uwielbiają go dzieci i dorośli. Ciasto „Snickers” to niemalże dużo większa jego wersja. Ciasto jest dość pracochłonne, ale za to, jakie pyszne. Wyśmienicie sprawdzi się jako deser, ewentualnie niezły poczęstunek do popołudniowej kawy. Świetnie wygląda i bosko smakuje!
Składniki na Ciasto „Snickers”
- Ciasto
- 600 g mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 cukier wanilinowy
- Polewa orzechowa
- ½ kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- Krem
- budyń śmietankowy
- mleko
- Karmel
- 1 puszka karmelu
Sposób wykonania Ciasta „Snickers”
Ciasto
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać sodę, cukier i cukier wanilinowy, wymieszać.
- Do suchych składników dodać masło, ciasto zarobić nożem.
- Następnie dodać jajka, żółtka, mleko i miód, zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto.
- Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować tak, aby pasowała do blachy.
Polewa
- Masło rozpuścić, dodać do niego cukier, wymieszać.
- Następnie do masła dodać miód oraz orzechy, wszystko zagotować aż polewa zgęstnieje.
- Polewę rozsmarować na 1 z 3 części rozwałkowanego ciasta.
- 3 blachy z ciastami (w tym 1 z polewą) włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Ciasta po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Kremy
- Budyń ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- Na 1 cieście rozsmarować karmel.
- Spód z karmelem przykryć kolejną warstwą ciasta a na niej równo rozprowadzić budyń.
- Na warstwie budyniowej umieścić ostatnią część ciasta z polewą i wstawić całość do lodówki na min. 2 godziny.
Byłam przekonana tylko do jednego przepisu na to ciasto, ale ten przepis również jest bardzo dobry. Ciasto bardzo smakowało gościom 🙂 polecam
Bardzo jest mi miło, że przepis się przydał. Często jest tak, że pod jedną nazwą kryje się wiele różnych przepisów; dla każdego coś innego:)