
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 460 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Metrowiec”
Bardzo apetycznie prezentujące się ciasto „Metrowiec”. Jedna warstwa jasna, jedna ciemna, a potem znowu jasna i ciemna. A wszystko dodatkowo przełożone kremem. Nieco czasochłonne i trzeba mu poświęcić nieco wysiłku. Jednak, czym więcej pracy wypiek pochłonie, tym większy podziw degustatorów i osobista satysfakcja też spora.
Składniki na Ciasto "Metrowiec"
- Ciasto I (jasne)
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru pudru
- 15 łyżek oleju
- 10 łyżek wody mineralnej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ¾ szklanki mąki
- Ciasto II (ciemne)
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru pudru
- 15 łyżek oleju
- 10 łyżek wody mineralnej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- Krem
- 2 budynie śmietankowe
- 2 kostki masła (po 250 g)
- cukier
- Dodatkowo
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania Ciasta "Metrowiec"
Ciasto I (jasne)
- Oddzielić żółtka od białek; żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodać olej oraz wodę; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wszystko wymieszać (łyżką).
- Ciasto przelać na wąską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 50 minut.
Ciasto II (ciemne)
- Oddzielić żółtka od białek; żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodać olej oraz wodę; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, przełożyć do masy, dodać także kakao, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wszystko wymieszać (łyżką).
- Ciasto przelać na wąską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 50 minut.
Krem
- Budynie ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu (z dodatkiem cukru) i wystudzić.
- Masło utrzeć przy pomocy miksera; podczas ucierania stopniowo dodawać budyń.
- Wystudzone biszkopty pokroić w kromki o grubości 1 cm.
- Każdy z kawałków ciasta przełożyć cienką warstwą kremu wg. następującego schematu: kromka jasnego ciasta, krem, kromka ciemnego ciasta, krem, kromka jasnego ciasta itd.
- Wierzch ciasta również posmarować kremem i polać polewą czekoladową; włożyć do lodówki min. 2 godziny.
- Metrowiec przed podaniem pokroić pod kątem 45 stopni, dzięki czemu każdy kawałek ciasta uzyska ciekawy wygląd.