
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 40 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 360 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto marchewkowe
Ciasto popularne w krajach anglosaskich, serwowane z lukrem, orzechami lub polewą na bazie sera. Puszysty, wilgotny placek z dodatkiem tartej marchwi pachnący aromatycznymi, korzennymi przyprawami to ciekawy i smaczny pomysł na deser, który zachwyci każdego!
Składniki na Ciasto marchewkowe
- 2 szklanki tartej marchewki (na drobnych oczkach)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
- sól
Sposób wykonania Ciasta marchewkowego
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera , dodać cukier i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Następnie dodać żółtka, ubijać przez kolejne 2 minuty.
- Do masy dodać również olej; wszystko dokładnie zmiksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki.
- Do tak przygotowanej masy dodać szczyptę soli, sodę, cynamon oraz marchewkę; wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec przez 40 minut.
- Ciasto po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, udekorować cukrem pudrem.
Fajna wersja ciasta. Ja też robię z polewą z śmietankowego serka topionego 🙂
Przyznam, że nie znam takiego wydania:) Bardzo proszę o przepis:)
Wielkanoc tuż tuż, więc fajna opcja 🙂
Będzie się wyróżniać wśród serników i mazurków:)