- Czas przygotowania: 50 minut
- Czas gotowania: 1h 10 min
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 510 kcal/1 porcja
Przepis na Ciasto „Izaura”
Jak niemalże każde ciasto, tak i to, wymaga nieco czasu na przygotowanie. Związane jest to głównie z czasem pieczenia. Ciasto „Izaura” to pyszny dwukolorowy wypiek. To połączenie kakaowego ciasta z przepyszną masą serową. W smaku jest lekko wyczuwalna nuta wanilii. Dodatkowej rozmaitości dodają wiórki kokosowe posypane po wierzchu.
Składniki na Ciasto "Izaura"
- Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- Masa serowa
- 700 g białego sera
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- ½ kostki masła
- Dodatkowo
- wiórki kokosowe
Sposób wykonania Ciasta "Izaura"
Ciasto
- Masło rozpuścić; dodać do niego cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz wodę, wszystko gotować przez 5 minut.
- Po wystudzeniu masy dodać do niej 4 żółtka, następnie wymieszać, aby powstał jednolity krem.
- Z przygotowanego kremu odlać ½ szklanki; do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek; wszystko wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa
- Ser zmielić w maszynce, po czym dodać do niego jajka, cukier oraz masło; wszystko zmiksować i wyłożyć „kupkami” na przygotowane wcześniej ciasto.
- „Izaurę” piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu ostudzić, polać odlaną wcześniej masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Pyszne ciasto, chyba zrobie takie dziś
zapraszam do mnie po stare przepisy
Bardzo dziękuję, z przyjemnością zajrzę na Pani bloga:)