
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 570 kcal/1 porcja
Przepis na „Chrust” z indyka z sosem żurawinowym
Delikatne, indycze mięso w duecie z żurawiną, która doskonale wydobywa jego smak. Idealna propozycja dla pasjonatów gotowania i zwolenników kulinarnych eksperymentów. Świetny pomysł na obiad, który wprowadzi odrobinę wykwintności do codziennego gotowania. Danie nie tylko smaczne, ale i dostojnie prezentujące się na talerzu!
Składniki na Chrust z indyka
- Mięso
- 2 piersi z indyka
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- Sos
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania Chrustu z indyka
Mięso
- Piersi umyć, osuszyć, pokroić plastry, a następnie w paski o grubości ok. 1 cm.
- Kawałki mięsa doprawić solą i pieprzem.
- W osobnym naczyniu roztrzepać widelcem jajka.
- Paski mięsa zanurzać w jajku, panierować w bułce i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony tak, aby dobrze się zrumieniły i przypominały chrust.
- Chrust odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sos
- Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodać żurawinę, podsmażyć.
- Cukier rozpuścić w soku pomarańczowym, dodać do żurawiny i wszystko dusić przez ok. 20 minut, aż żurawina będzie miękka.
- Całość zmiksować przy użyciu blendera.
- Usmażony uprzednio chrust podawać z gorącym sosem żurawinowym oraz z frytkami.