
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 50 minut
- Porcje: ok. 6 porcji
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 300 kcal/1 porcja
Przepis na Botwinkę
Rewelacyjnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Swoim niezwykle intensywnym różowym kolorem i delikatnie śmietankowym smakiem przekona do siebie nawet największych przeciwników buraczanych potraw. To powrót do przeszłości, do rodzinnego domu, do smakołyków i zapachów z kuchni mamy.
Składniki na Botwinkę
- 1 duży pęczek botwinki
- 300 g kości na wywar
- 300 g wędzonego boczku
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów
- ½ cytryny
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Botwinki
- Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki.
- Kości umyć, zalać zimną wodą, zagotować na wolnym ogniu.
- Następnie dodać uprzednio przygotowane warzywa, wywar gotować przez 30 minut; pod koniec doprawić go solą i pieprzem wedle uznania.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru; gotować aż ziemniaki będą miękkie.
- Na koniec dodać umytą i drobno posiekaną botwinę.
- Zupę zaciągnąć śmietaną, doprawić sokiem z cytryny.
- Na patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek, po czym przełożyć go do zupy.
- Botwinkę podawać z drobno posiekanym koperkiem oraz pajdą świeżego chleba.
Łaaał… Dosłownie jak u mojej mamy, aż zatęskniłam za domem rodzinnym. 🙂
🙂