- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 2h 00 min
- Porcje: ok. 4 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 410 kcal/1 porcja
Przepis na Barszcz czerwony z uszkami
Maleńkie pierożki w kształcie uszek, pływające w aromatycznym czerwonym barszczu, to dla wielu synonim świąt Bożego Narodzenia. Zupa gotowana na wywarze z suszonych grzybów i uszka to nie tylko smak świąt, ale również idealna propozycja na obiad!
Składniki na Barszcz z uszkami
- Barszcz
- 1 kg czerwonych buraków
- 2 kwaśne jabłka
- 4 cebule
- 1 seler
- 6 suszonych grzybów
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna jałowca
- 3 goździki
- cukier
- sól
- pieprz
- Uszka
- 200 g mąki pszennej + garść do podsypywania
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka masła
- 100 g suszonych grzybów
- 100 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania Barszczu z uszkami
Barszcz
- Grzyby umyć, zalać 1 l zimnej wody, dodać szczyptę soli, zagotować.
- Seler obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, dodać wraz z selerem do gotujących się grzybów.
- Po godzinie wyjąć z wywaru ugotowane grzyby, pokroić na mniejsze kawałki.
- Buraki umyć, zalać wodą, ugotować do miękkości.
- Ugotowane buraki odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, doprawić szczyptą soli i zalać 1 l wrzącej wody, zagotować.
- Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wrzących buraków.
- Do buraków dodać także liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, goździki; doprawić solą, pieprzem i cukrem; gdy zawrze, zdjąć z kuchenki.
- Wywar z grzybów i warzyw wlać do barszczu.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
- Barszcz odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Przed podaniem barszcz mocno podgrzać (nie gotować!) i przecedzić przez gęste sito.
Uszka
- Grzyby umyć, zalać wodą, pozostawić w wodzie na co najmniej godzinę. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
- Grzyby po ugotowaniu odcedzić, ostudzić, drobno pokroić.
- Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do cebuli dodać posiekane grzyby, podsmażyć.
- Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć; czynność tę powtarzać ok. 2-3 razy.
- Następnie kapustę zalać wodą, gotować przez 15 minut.
- Po ugotowaniu kapustę odstawić do wystygnięcia, odcisnąć, po czym skręcić ją przy użyciu specjalnej maszynki lub bardzo drobno posiekać.
- Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli i grzybów, wszystko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i ¼ szklanki przegotowanej (ciepłej, nie gorącej!) wody i zagnieść elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkować podsypując odrobiną mąki, pokroić w kwadraty o bokach ok. 3 – 4 cm.
- Na każdy kwadracik nałożyć nadzienie, skleić boki, formując trójkąt.
- Kąty podstawy trójkąta skleić ze sobą.
- Tak przygotowane uszka układać na stolnicy lub desce podsypanej mąką.
- Zagotować 2 l wody, posolić.
- Uszka wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić.
- Gorące uszka wkładać do barszczu i od razu podawać.