
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 2 porcje
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 420 kcal/1 porcja
Przepis na Bakłażany faszerowane mięsem mielonym
To iście grecki smak. Potrawa dzięki aromatycznym przyprawom niezwykle działa na zmysły, pobudza apetyt. Doskonała w jesienne i zimowe dni, gdy chcemy przypomnieć sobie smak lata. Serwowana zarówno jako danie główne, jak i przystawka. Bakłażan to smaczne warzywo w różnych odsłonach, ale z zapiekanym mięsem mielonym i serem smakuje szczególnie wybornie.
Składniki na Bakłażany
- 1 bakłażan
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 plastry żółtego sera
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania Bakłażanów
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na patelni z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek.
- Do podsmażonej cebuli dodać mięso, smażyć ok. 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
- Dodać sól czosnkową, pieprz ziołowy, tymianek, koncentrat pomidorowy, wszystko podsmażyć.
- Bakłażany przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ, pozostawiając odstęp ok. 1 cm od skóry, opłukać.
- Połówki bakłażanów wypełnić nadzieniem z mięsa mielonego i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Bakłażany skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 40 - 50 minut.
- Pod koniec pieczenia bakłażany przykryć plastrami żółtego sera i pozostawić w piekarniku, aż się rozpuści.
Dzięki ci Pani za ten przepis 😉
Proszę bardzo 🙂 już niebawem – pizza z patelni:)