
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1porcja
Przepis na Babkę Wielkanocną
Nie może zabraknąć jej w koszyku, ponieważ jest symbolem umiejętności gospodyni. Babka to tradycyjny, polski wypiek, który musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Lekkie i puszyste ciasto oprószone cukrem pudrem nie przysporzy trudności nawet początkującej pani domu!
Składniki na Babkę Wielkanocną
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 aromat wanilinowy
Sposób wykonania Babki Wielkanocnej
- Masło zmiksować z cukrem pudrem na wysokich obrotach aż powstanie biała masa.
- Oddzielić żółtka od białek; żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej cały czas miksując.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- Na koniec dodać aromat wanilinowy, wymieszać.
- W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę przy pomocy miksera, dodać je do ciasta, delikatnie wymieszać.
- Formę do pieczenia natłuścić masłem i oprószyć mąką.
- Ciasto przelać do formy, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec przez 60 minut.
- Babkę po upieczeniu wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Na czasie, świąteczny przepis. Babka wyjdzie jak ze snów.