
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas gotowania: 60 minut
- Porcje: 1 blacha
Wartość odżywcza (w porcji)
- Kalorie: 310 kcal/1 porcja
Przepis na Babkę budyniową
Tradycyjny polski wypiek, który stał się synonimem świąt wielkanocnych, ale i świetnie nadaje się na inne okazje. Babka, bo o niej mowa, to lekkie, puszyste ciasto o złocistym kolorze, którego upieczenie nie przysporzy trudności nawet początkującym. Babka budyniowa o słodkim smaku i aromacie wanilii, zwieńczona cukrem pudrem to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki na Babkę budyniową
- 5 jajek
- 250 g masła
- 5 opakowań budyniu wanilinowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania Babki budyniowej
- Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek; żółtka utrzeć przy pomocy miksera z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym.
- Następnie do utartych żółtek wlewać powoli cienkim strumieniem masło, cały czas miksując.
- Budynie oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy, wymieszać przy pomocy łyżki (nie miksera!).
- W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę przy pomocy miksera, dodać je do ciasta, delikatnie wymieszać.
- Formę do pieczenia natłuścić masłem i oprószyć mąką.
- Ciasto przelać do formy, równo rozsmarować i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec przez ok. 50 minut.
- Babkę po upieczeniu wyjąć, ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Zakochałam się w tej babce budyniowej. 🙂 robiona na święta, jednak w weekend robię jeszcze raz. Serdecznie polecam. 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu:)