Wątróbka to szczególny rodzaj mięsa. Obok serca, nerek czy też móżdżku należy do podrobów. Niezależnie czy pochodzi ona z drobiu, wieprzowiny czy cielęciny charakteryzuje się dużą ilością składników mineralnych, a także witamin A, D, PP i z grupy B. Niestety zawiera także sporo cholesterolu. Ma wielu zwolenników, którzy chętnie ją przyrządzają. Jak wszystko inne ma także swoich przeciwników. Najczęściej twierdzą oni, że jest pełna zanieczyszczeń, bo przecież jej rolą jest oczyszczanie organizmu. Wbrew pozorom jednak substancje szkodliwe nie zatrzymują się w wątrobie a jedynie są przez nią rozkładane na łatwe do wydalenia elementy. Smażona wątróbka bywa nieco mdła w smaku dlatego warto ją odpowiednio posolić. Często pierwsze próby przyrządzenia kończą się fiaskiem. Wątróbka staje się wręcz niejadalna i gumowata. Nie warto jednak się zniechęcać, gdyż przyczyna tego jest prosta – zbyt szybkie posolenie. Aby dobrze przygotować wątróbkę, trzeba dodać sól na samym końcu smażeniaewentualnie już na etapie duszenia.