Suszenie pomidorów to duża oszczędność. Mały słoiczek suszonych pomidorów kosztuje tyle co dwa lub trzy kilogramy pomidorów świeżych pod koniec sezonu. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i zrobić kilka słoiczków na zimę. Do suszenia wybieraj pomidory mięsiste, ale takie, z których sok się nie wylewa, jak np. pomidory rzymskie. Jeśli nie rozróżniasz odmian, wybieraj pomidory podłużne. Nasze warunki pogodowe nie służą suszeniu pomidorów na słońcu, dlatego lepszym rozwiązaniem będzie piekarnik! Przekrój pomidory wzdłuż, ułóż je na papierze do pieczenia na blasze. Rozgrzej piekarnik do około 100 stopni i włóż pomidory. Lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw je na około 4-5 godzin, co jakiś czas sprawdzając, ponieważ jedne dochodzą szybciej i wówczas należy je wyciągnąć. Po wyjęciu z piekarnika możesz je obsypać ulubiony przyprawami, zamrozić bądź włożyć do słoików w zalewie.