Dynia ma szerokie zastosowanie kulinarne, można z niej przyrządzać kremowe zupy, jest też składnikiem ciast i wielu jednogarnkowych potraw. Niemniej przydatne jak miąższ są również pestki dyni, które wykorzystuje się do słodkich deserów, sałatek oraz tłoczy się z nich olej. Samodzielne suszenie pestek jest proste i pozwala zaoszczędzić kilka złotych. Można w tym celu sięgnąć po niemal wszystkie rodzaje dyń poza odmianą o nazwie hokkaido. Pierwszym etapem suszenia jest przekrojenie owocu i wybrnie z zawartego w nim miąższu pestek. Pozyskane w ten sposób pestki należy następnie oczyścić z pozostałości miąższu, opłukać oraz osuszyć. Kolejną fazą suszenia jest upieczenie pestek w piekarniku nagrzanym do temperatury około 60 – 70 stopni. Czas pieczenia to około 1 godzina. Kiedy pestki dyni będą już zupełnie zimne należy je przełożyć z blachy do naczynia i pozbawić resztek miąższu obecnych w formie przeźroczystych łupin. Tak przygotowane pestki można przechowywać w woreczku papierowym lub słoiku. Pestki dyń mają właściwości prozdrowotne, są źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza potasu, cynku oraz selenu oraz zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich spożywanie wpływa korzystnie na kondycję włosów i paznokci oraz wspomaga leczenie cery trądzikowej.