Gdy przyrządzasz obiad, każdy jest zadowolony i najedzony, niestety trzeba potem pozmywać naczynia. Wszystko idzie łatwo i szybko, dopóki nie weźmiesz do rąk deski, na której kroiłaś cebulę. Myjesz ją jeden raz, drugi a zapach zostaje. Potrzebujesz idealnego sposobu na pozbycie się tego nieprzyjemnego aromatu? Możesz deskę umyć płynem do mycia naczyń połączonym z octem, a następnie spłukać ją dokładnie wodą. Deskę dokładniej umyjesz szczoteczką lub plastikową myjką do naczyń. Wskazane jest dokładne wysuszenie drewnianej deski. Jednak pamiętaj, by nie wystawiać jej na promienie słoneczne lub nie kłaść na kaloryfer, gdyż to przyczyniłoby się do popękania Twojej deski. Ponadto drewnianą deskę możesz natrzeć solą, która jest naturalnym środkiem dezynfekującym, a na następnie potrzyj ją kilka razy plasterkiem cytryny. Potem opłucz ją wodą i wysusz. Dzięki tym poradom na pewno uda Ci się pozbyć nieprzyjemnego zapachu cebuli lub czosnku z Twojej deski do krojenia.