Nie łatwo jest zagotować mleko i go nie przypalić. Wystarczy chwila nieuwagi, by poczuć zapach przypalenia, a takie mleko, cóż nie smakuje dobrze! Jest kilka opcji, by nie przypalić mleka. Możesz stać przy garnku z mlekiem postawionym na gazie, ale ani na sekundę nie odrywaj wzroku. To raczej trudne zadanie, dlatego proponuję inne sposoby. Najlepiej zainwestuj w specjalny garnek do mleka, jest on przydatny do przygotowania również innych potraw. Do gotowania mleka poleca się garnki ze stali nierdzewnej, nie powinny mieć uszkodzonej powierzchni. Aby nie przypalić mleka, przed gotowaniem opłucz garnek w zimnej wodzie, pozostawiając odrobinę wody na spodzie. Inna opcja: na spodzie garnka połóż płaski talerz, co także chroni przed przypaleniem. I jeszcze jeden bezpieczny sposób: do większego garnka wlej zimnej wody, do mniejszego mleko i włóż go do większego. Dzięki tym sposobom zagotowanie mleka powinno być nieco łatwiejsze.