Problem, który dotyka najbardziej doświadczone gospodynie domowe, ile makaronu ugotować, by wystarczyło dla wszystkich i nie było za dużo. Makaron najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i choć można go przechowywać w lodówce, to lepiej odmierzać porcję i gotować świeży za każdym razem. Porcja makaronu do zupy zależy od preferencji, jedni wolą mniej, a inni więcej. Makarony do zupy zazwyczaj zwiększają objętość trzykrotnie, więc wysyp na talerz, do miski makaron nieugotowany, podziel na trzy i jedną część wrzuć do garnka – to dla jednej osoby. Przyjmuje się, że porcja makaronu z pastą czy sosem to około 3/4 szklanki nieugotowanego makaronu. Zaś makaron spaghetti w objęciu to nie więcej niż dwuzłotówka. Makarony do sałatek odmierzamy w ilości ok. 1/3 tego, co jest podane w przepisie; tyle otrzymany po ugotowaniu.