To bardzo istotne, aby przyzwyczaić swój organizm do przyjmowania pięciu posiłków w ciągu dnia. W ten sposób odciążamy go nieco, chociażby z procesu trawienia jednej czy dwóch ogromnych porcji w ciągu dnia, albo co gorsza kolacji tuż przed snem. Pięć posiłków w ciągu dnia, rozłożonych w czasie co ok. 3 godziny dostarcza organizmowi właściwą ilość energii i potrzebnych składników pokarmowych. Oczywiście wtedy, kiedy posiłki są odpowiednio zbilansowane i dopasowane do wieku, płci czy aktywności fizycznej. Dodatkowym atutem takiego sposobu posilania się jest dobre samopoczucie, brak nagłych skoków poziomu glukozy we krwi; dodatkowo insulina utrzymuje się na właściwym poziomie.

Na początku może to wydawać się dość uciążliwe. Po co jeść pięć mniejszych porcji, jeśli można zjeść dwie, albo trzy porządne? A po to, żeby nie obciążać dodatkowo układu pokarmowego. Ważnym też jest, żeby nie podjadać między posiłkami, a jeżeli już musimy (zanim nasz organizm przyzwyczai się do nowego sposobu przyjmowania pokarmów), zastąpmy te klasyczne przekąski wodą, pokrojonymi warzywami czy owocami.