Warzywa strączkowe są zdrowe i zaleca się je spożywać regularnie. Dostarczają potrzebnego białka, stanowią świetną alternatywę dla mięsa. Powinny je spożywać osoby, które nie jedzą mięsa bądź spożywają je w niewielkich ilościach. Fasola to smaczne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Często jednak unikamy jej jedzenia ze względu na późniejsze dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, uczucie pełności, gazy. Moczenie warzyw strączkowych pozbawia je substancji wzdymających, przechodzą one do wody. Najlepiej fasolę moczyć przez kilkanaście godzin, a więc pozostawić na noc. Jeśli mamy mniej czasu to nasiona moczymy do dwóch godzin w gorącej wodzie, dolewając co jakiś czas wrzątku. Fasoli nigdy nie gotujemy w tej wodzie, w której była moczona. Fasola po moczeniu traci niestety część składników mineralnych i witamin, ale coś za coś.