Zabielanie zupy kojarzy się ze śmietaną. Nią zupę zabielały nasze mamy i babcie. A można sięgnąć też po inne produkty, które świetnie się sprawdzą. Smak jednak już nie będzie ten sam, bo co smaczna śmietana, to smaczna śmietana, ale coś za coś. Śmietanę można zamienić na jogurt naturalny. Aby się nie zważył, postępujemy tak samo jak w przypadku śmietany. Zupę można zabielić również kefirem, ale z racji kwaśnego smaku polecany jest do zup owocowych, podawanych na chłodno. Wśród propozycji zabielania zupy można spotkać również mleko, mascarpone czy serek naturalny. Każdej opcji warto spróbować, bo jeden składnik, a zmienia smak zupy, być może to ten, którego poszukujemy…?
Zaciekawiła mnie opcja zabielenia zupy serkiem mascarpone.
W związku z tym mam pytanie. Do jakich zup najlepiej go użyć ?
Często dodaję mleka ale do śmietanki po to aby się nie zważyła przy dodawaniu do zupy.
Pani Ilono bardzo ciekawy blog. Poleciłam już znajomej 🙂 Pozdrawiam.
Przyznam, że nie spotkałam się jeszcze z takim rozwiązaniem ale chętnie wypróbuję:) Bardzo mi miło!:)
Ja dziś właśnie zastąpiłam serkiem naturalnym i odrobiną mleka 🙂 Udało się! Bardzo dziękuję za radę 🙂 Pozdrawiam i będę obserwować Pani stronę 🙂