Różnica między pulpetami a klopsami jest niewielka a czasami w zależności od sposobu przygotowania, praktycznie żadna.

Pulpety to danie pochodzenia włoskiego, przygotowywany na bazie mięsa mielonego, może też być z podrobów lub ryb. Do bazy dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Pulpety mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do zup. Natomiast klops, to zwyczajowo pieczeń z masy mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, bułki, lub bułki tartej, jajka i przypraw, takich jak: ziele angielskie, sól, pieprz, czy czosnek do smaku. Z podanych składników formujemy małe kule, układamy w brytfance, jeden przy drugim, zalewamy przyprawioną wodą i dusimy około 20 minut. Klopsy mogą być pieczone, nadziewane, smażone i gotowane. Te ostatnie można również nazwać pulpetami. Tak samo jak pulpety, klopsy można sporządzić z mięsa, z ryb czy masy mączno – jajecznej.